Lifeofdorian

Nieuws

Windsurfers doen goede zaken in Hyeres

2460.hyeres 2015.dorian

Windsurfster Lilian de Geus neemt na twee dagen de koppositie in tijdens de ISAF Wereldbekerwedstrijd in het Zuid Franse Hyeres. Het waren bijna de perfecte omstandigheden voor de surfers en zeilers. Ook de Nederlandse heren n de RS:X, van Rijsselberge en Badloe, klimmen in het klassement. 

 

De Geus kwam drie keer in actie op 23 april en scoorde goede resultaten. Ze staat negen punten voor op de Engelse Hamilton. Het toernooi duurt nog tot en met zondag 26 april. Als De Geus een positie bij de top drie landen kan vasthouden is de windsurfster uit Almere zeker van haar ticket naar de Olympische Spelen van Rio. Ook de Nederlandse heren n de RS:X, van Rijsselberge en Badloe, klimmen in het klassement.

Nicholas Heiner tweede in ranglijst
Nicholas Heiner klimt naar een tweede plaats in de ranglijst na vier gezeilde wedstrijden. De Australiër Burton gaat aan de leiding gevolgd door de Kroaat Stipanovic. Op een vierde plaats staat de Braziliaanse zeillegende Robert Scheidt. Rutger van Schaardenburg volgt op een vijfde plaats. Een paar jaar geleden leek dit onmogelijk. Twee Nederlanders in de top vijf met de beste 40 Laserzeilers van de wereld, tussen dit soort grote namen.

Nicholas Heiner zei: “Vandaag ging goed. We werken tijdens deze serie aan een paar procesdoelstellingen die bijdragen aan een betere prestatie later dit jaar op het EK of een WK. Bijvoorbeeld hoe vaar je een constante serie. Aanval of verdedigen en vooral wanneer en wat kost het en wat levert het op? En meer op het mentale vlak. We werken eraan wanneer ik moet pushen of niet. Gretig zijn kost vaak het overzicht. Teveel pushen kan je in doorslaan. Dat inzicht wil ik nu allemaal leren. Ik baalde van gisteren. Ik wilde twee keer top drie varen. Dat lukte niet. Het was een moeilijke dag.”

Postma ook op podiumkoers
Finn zeiler Pieter-Jan Postma deed goede zaken op dag twee van de ISAF Wereldbekerwedstrijden in Frankrijk. Postma staat nu derde in het klassement achter de twee Engelsen Giles Scott en Ed Wright.

Marit Bouwmeester 14de
Marit Bouwmeester staat op een ongebruikelijke 14de plaats in de ranglijst. Wat is er aan de hand? “Ik ben nog een beetje roestig. Wel heel hard getraind deze winter nog niet veel geracet. Nog niet geheel scherp en een beetje pech. Als je scherp ben dwing je dat af, dat het goed gaat. Het valt nu net niet samen. Wel pijnlijk en lastig, maar ik denk dat we elke dag beter worden als we meer races gaan varen. Ik ervaar in de vier races tot nu vooral problemen op de startlijn. Kleine fouten met grote gevolgen.”

Windsurfers Van Rijsselberge en Badloe klimmen in klassement
Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe klimmen ook beide in het klassement. Badloe staat vierde en Van Rijsselberge vijfde. Van Rijsselberge zei na afloop. “De eerste race was goed. Er stond meer wind, dus we hoefden niet te pompen. Maar in de tweede race merk je meer vermoeidheid. Dat ik niet wedstrijdfit ben. En lig ik een keer op kop bij de bovenboei, dan surf ik eerst even naar de verkeerde boei. Hoorde ineens fluiten achter me. Niet goed. Gebrek aan wedstrijdritme zeg maar.”

Spanning stijgt in de nationale selectie Nacra17
Mandy Mulder en Coen de Koning stijgen naar vierde plaats in het Nacra 17 klassement. Concurrenten Renee Groeneveld en Steven Krol staan nu zevende. De twee teams strijden om de nationale selectie op weg naar Rio 2016. De beslissing valt deze week. De twee teams zijn aan elkaar gewaagd want de score, gemeten over twee evenementen, is nu nog steeds gelijk.

Nationale selectie in de 470 vrouwenklasse
In de 470 klasse staat het duo van Kyranakou en Van Veen op een 11de plaats. Concurrenten in de nationale selectie, Broekhuizen en Jongens staan 29ste. De beslissing valt deze week in Hyeres.

Foto Richard Langdon